Innovaties en trends in online Marketing: de weg naar digitaal succes

De wereld van online marketing blijft zich continu innoveren. Wat een jaar terug werkte werkt nu misschien niet meer. Daarnaast zijn er ook nieuwe platformen bij gekomen. In deze blog worden een aantal dingen benoemd die in de komende jaren misschien wel steeds belangrijker zullen worden.

Kunstmatige intelligentie (AI)

Door de komst van AI wordt het marketeers makkelijker gemaakt. Zo kunnen ze ideeën vragen en/of voorbeelden van teksten als ze bijvoorbeeld vast zitten. Daarnaast is de AI tegenwoordig al zo ver ontwikkeld dat het foto’s kan maken vanuit niets. Ook kunnen video’s worden bewerkt door de AI. Maar er blijven altijd mensen nodig om de AI te controleren. Maar ook om met de opdrachten te komen voor de AI.

Voice search optimalisatie

Nu steeds meer zoekopdrachten via spraak gaan, is het belangrijk om hier op aan te passen. Zit je doelgroep bijvoorbeeld in de regio Friesland. Dan zullen ze andere woorden/ manier van spreken gebruiken dan bijvoorbeeld in de regio Limburg. De marketeers van tegenwoordig zullen in de toekomst dan misschien ook wel meer taalwetenschappers zijn.

Video marketing domineert

Video’s zijn een groot deel van de marketing die je dagelijks tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de reclame op tv of op YouTube. De kracht van iets echt zichtbaar maken voor je doelgroep is nog steeds heel krachtig. Alleen let er wel op dat de aandachts span van vooral de jongere doelgroep steeds korter wordt. Dit is een van de dingen waar je eventueel rekening mee moet houden.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het is je misschien wel opgevallen. Alle bedrijven zijn tegenwoordig bezig om te verduurzamen. Dit doen ze onder meer om door de consument als aantrekkelijk te worden gezien. Dit is vandaag de dag een steeds belangrijker wordend onderwerp. Dus probeer hier aan mee te doen.

Privacy en gegevensbescherming

Nu het leven zich steeds meer online afspeelt. Zijn er ook meer regels nodig in de online wereld. De autoriteiten zijn bezig om deze regels aan te scherpen. Dit gebeurt op landelijke schaal maar ook op continentale schaal. Zo is de Europese Unie bezig met het aanpassen van de AVG. In ons land ook wel bekend als de Autoriteit Persoonsgegevens. Marketeers van vandaag de dag moeten zich hierin verdiepen. Zodat hun bedrijf geen blauwtje loopt en eventuele zware boetes moet betalen.

Nieuwe platforms en kanalen

Er blijven steeds maar nieuwe sociale media platforms opkomen. Denk in de laatste jaren maar vooral aan TikTok en BeReal en deze platforms zijn er ook om te blijven. Als marketeer moet je op de hoogte blijven van alle nieuwe trends en platforms. Dit om je klant het beste aan te passen wat het meest bij de doelgroep van de klant past.

Hoe word je een betere marketeer?

Je kan jezelf als marketeer alleen maar blijven verbeteren door mee te gaan in de nieuwe trends. Dit kan jezelf doen door bijvoorbeeld Webinars te bezoeken. Maar je zou ook met mensen in een andere leeftijdscategorie kunnen spreken over wat er tegenwoordig speelt bij hen. Zo kan je aan je nichtje van 15 vragen wat haar favoriete sociale media kanaal is. De beste marketeer is altijd de marketeer die feilloos weet waar hij/zij de beoogde doelgroep kan vinden.